Search
Search
Close this search box.

Barista cursus Tilburg

Voeg je koptekst hier toe
Ervaar onze Barista Cursus in Tilburg, ontworpen om een diepgaand trainingsprogramma te bieden dat verder gaat dan alleen koffiezetten. Deze cursus levert alle praktische en hands-on expertise die nodig is om uit te blinken als Barista op de Nederlandse arbeidsmarkt. Je leert alles, van koffiebereidingstechnieken tot de operationele verantwoordelijkheden die van een Barista worden verwacht in drukke omgevingen zoals cafés, musea zoals het “De Pont Museum” en onderwijsinstellingen zoals “Tilburg University“.
Belangrijkste Kenmerken:
Barista cursus Tilburg

Wat Je Zal Leren in Barista cursus Tilburg

Introductie tot Koffie

 • Geschiedenis en oorsprong van koffie
 • Koffieplantsoorten en variëteiten
 • Koffieverwerkingsmethoden

Bij Samen Academy in Tilburg beginnen we met een uitgebreide Introductie tot Koffie, waarbij je wordt ondergedompeld in de rijke geschiedenis en oorsprong van deze geliefde drank. Je zult je verdiepen in de diverse soorten en variëteiten van koffieplanten die wereldwijd worden verbouwd, evenals de verschillende verwerkingsmethoden die de kenmerkende smaken en aroma’s van koffie vormgeven. Deze basiskennis is cruciaal voor het verfijnen van je barista vaardigheden en het begrijpen van de complexiteit van koffie.

Espresso Grondbeginselen

 • Principes van espresso-extractie
 • Malerij kalibratie en onderhoud
 •  Afstellen van espresso shots

Bij Samen Academy in Tilburg dompelen we je onder in de basisprincipes van espresso met de Espresso Fundamentals. Je leert de kernprincipes van espresso-extractie beheersen. We zullen je leren hoe je je molen kalibreert en onderhoudt om consequent perfecte shots te garanderen. Daarnaast leer je hoe je espresso shots kunt verfijnen om de perfecte smaakbalans en extractie te bereiken. Deze essentiële vaardigheden zijn van vitaal belang voor elke barista die zich inzet voor perfectie in elke kop espresso.

Melk technieken

 • Melk stomen en opschuimen
 • Microfoam creëren
 • Latte art gieten

Bij Samen Academy in Tilburg leer je de fijne kneepjes van melktechnieken beheersen, waarbij je leert hoe je melk stoomt en opschuimt om de perfecte textuur te bereiken. We begeleiden je door de kunst van het creëren van microfoam, wat essentieel is voor het maken van een zijdezachte cappuccino. Daarnaast richten we ons op het schenken van latte art, zodat je indrukwekkende en artistieke ontwerpen kunt maken in elke kop koffie. Deze geavanceerde technieken zullen je barista vaardigheden naar een hoger niveau tillen en zorgen voor een onvergetelijke koffie-ervaring voor je klanten.

Zetmethoden

 • Handmatige zetmethoden (V60, Chemex, AeroPress)
 • Begrip van maalgrootte, watertemperatuur en zettijd
 • Vergelijkend proeven en smaakprofilering

Bij Samen Academy in Tilburg verdiepen we ons in diverse zetmethoden en maken we je vertrouwd met handmatige technieken zoals de V60, Chemex en AeroPress. Je zult expertise opdoen in het beheersen van de concepten van maalgrootte, watertemperatuur en zettijd om de perfecte kop koffie te bereiden. Daarnaast begeleiden we je door vergelijkend proeven en smaakprofilering, zodat je de subtiele nuances en smaken die uniek zijn voor elke zetmethode kunt herkennen en waarderen. Deze uitgebreide kennis stelt je in staat om je klanten een breed scala aan koffie-ervaringen te bieden.

Koffieshop Operaties

 • Voedselbereiding: Hoe maak je Tosti en Panini
 • Apparatuur hantering: Machines gebruiken voor het verwarmen van koekjes en bereiden van croissants
 • Vaatwasser bediening: Juiste belading en onderhoud van vaatwasapparatuur
 • Shift management: Openings- en sluitprocedures voor shifts
 • Productkennis: Namen van verschillende gebakjes en koekjes die in Nederland worden aangeboden
 • Kassasystemen: Gebruik van point-of-sale systemen van merken zoals Vermaat, Huten en ISS Catering
 • Hoog volume service: Efficiënt werken tijdens piektijden op drukke locaties zoals het Tilburg Museum en de Universiteit van Tilburg

Lichaamstaal en Café Management 

 • Lichaamstaal: Effectieve non-verbale communicatie als barista
 • Stressmanagement: Omgaan met drukke shifts en stressvolle situaties
 • Klantinteractie: Opbouwen van een goede verstandhouding en uitstekende klantenservice bieden

Bij Samen Academy in Tilburg leggen we de nadruk op zowel lichaamstaal als cafébeheer. Je zult het belang ontdekken van effectieve non-verbale communicatie als barista, wat essentieel is voor het creëren van positieve klantinteracties. We voorzien je van stressmanagementtechnieken om drukke diensten en situaties met hoge druk moeiteloos te kunnen hanteren. Daarnaast richten we ons op klantbetrokkenheid en leren we je hoe je een sterke band kunt opbouwen en uitzonderlijke klantenservice kunt leveren. Deze essentiële vaardigheden helpen je niet alleen uit te blinken als een bekwame barista, maar ook als een waardevolle en samenwerkende teamspeler in een drukke caféomgeving.

Voordelen van Deelname aan Onze Barista cursus Tilburg

Praktische Training

 • Praktische ervaring met industrie-standaard apparatuur
 • Realistische scenario’s en probleemoplossing

Deskundige Instructeurs

 • Leren van ervaren barista’s en koffiebranders
 • Persoonlijke feedback en mentorschap

Carrièrekansen

 • Netwerken met lokale cafés en koffieshops
 • Hulp bij werkbemiddeling en loopbaanbegeleiding

Getuigenissen

Sarah J.

De cursus bij Samen Academy gaf mijn barista-carrière een vliegende start. De lessen waren praktisch, informatief en, het allerbelangrijkste, erg leuk.

Mark T.

Ik maakte kennis met de cursussen van Samen Academy in Italië. Als je in Nederland wilt werken en 'Ik ben blij met je' van je manager wilt horen, doe dan mee aan de praktische baristacursus bij Samen. Deze cursus stelde me in staat om een baan te krijgen bij een van de beste en grootste cateringbedrijven in Nederland met een maandsalaris van 2500 euro.

Emma L.

De instructeurs bij Samen Academy zijn geweldig. Hun expertise en enthousiasme maken elke les tot een bijzondere ervaring

Veel Gestelde Vragen

Wat zijn de cursusdata?

De cursussen beginnen elke eerste maandag van de maand. Kijk op onze website voor specifieke data.

Wat kost de cursus?

De cursusprijs is €600, inclusief alle materialen en certificering.

Heb ik ervaring nodig?

Geen ervaring is nodig. De cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Kan ik een baan vinden na het voltooien van deze cursus, en wat is het gemiddelde salaris?

Na het voltooien van deze cursus ben je uitgerust om als barista te werken op de Nederlandse markt, mits je goede Engelse vaardigheden en een werkvergunning voor Nederland hebt.

Volgens de Nederlandse wet is het gemiddelde loon voor barista’s in 2024 €13 per uur.

Als je 40 uur per week werkt, wat neerkomt op 160 uur per maand, kun je een bruto maandelijks inkomen van ongeveer €2.000 verwachten.

Inschrijving
Klaar om de eerste stap te zetten naar een professionele barista-carrière?

Voorinschrijving

Vul het formulier in voor voorinschrijving en ontvang gratis advies van onze experts.